Logotyp Boktips.net
Bokcirklar.se
Bokpuffen.se

Den sista önskningen av Andrzej Sapkowski

Den sista önskningen

Utgivningsår: 2010

Översättare: Tomas Håkanson

Detta är historien om häxkarlen Geralt som tjänar sitt uppehälle genom att söka upp och oskadliggöra oönskade magiska element såsom mylingar, troll, vampyrer och monster i allmänhet. Häxkarlar är ett avskyvärt och fruktat släkte som inte finner sympati eller värme på många ställen. De betraktas av många som lika monstruösa som de monster de tar betalt för att döda.
Geralt befinner sig under hela berättelsen hos prästinnan Nenneke för att läka sina sår efter närkontakten med en nyligen avförtrollad och förvirrad myling. Historien bygger mycket på tillbakablickar som förklara sakernas tillstånd i nuet. Detta är bara första boken i en serie på sju om Häxkarlen och man kan nog se "Den sista önskningen" som en presentation av Geralt, den värld han lever i, de personer som följer honom på hans väg och den historia de delar med varandra.
Sapkowski har byggt sin värld med inspiration från folksagorna och det märks tydligt. Igenkänningsfaktor är ibland stor, men han gör det på ett lekfullt och kreativt sätt som underhåller. Det är också en värld i förändring, till det bättre för vissa och till det sämre för andra. Sapkowski bygger ett mörker i utkanten av berättelsen som säkerligen kommer att växa i de kommande böckerna.
Språket flyter på bra och översättningen är riktigt bra gjord. På många ställen skulle det kunna gått galet, men allting ordnar sig och ingenting känns konstigt. Rekommenderas!

Passar för vuxna

Nyckelord: Fantasy, Magi, Sagor, Häxkarl,

ISBN: 9186437100

Tips av: Personal från Gislaveds bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek