Logotyp Boktips.net
Bokcirklar.se
Bokpuffen.se

Tåg till Trieste av Domnica Radulescu

Tåg till Trieste

Utgivningsår: 2012

Översättare: Ylva Mörk

Man kan läsa Domnica Radulescus bok ur flera synvinklar. Vid första anblicken är den en 40-årig kvinnas redogörelse för sitt liv. En ung kvinna som lämnade ett östeuropeiskt land för att etablera sig i USA. Där hamnar hon i Chicago, avslutar sina universitetsstudier, gifter sig, får ett barn, får sin doktorsexamen, flyttar till Indiana där hon undervisar i drama och teater, får ett barn till, skiljer sig o.s.v.
Väljer man att läsa boken som en kärleksroman, blir man fängslad av passionen som väcks mellan Mona, en ung kvinnlig student, och Mihai, en civilingenjör. Detta händer i Bukarest. Historien får ett tvärt slut, när Mona väljer att fly landet, medan hennes älskare blir kvar i Rumänien. Trots detta, fortsätter den unga kvinnan att tänka på sin Mihai hela tiden och romanen slutar inte förrän de två hinner ses igen.
Den som läser boken ur ett social-politiskt perspektiv kan antingen förfäras över de bedrövliga livsbetingelserna i ett före detta kommunistiskt land, under 80-talet eller blunda för alla dessa aspekter och stanna vid författarens suckar över svårigheterna i adoptionslandet. Boken tillåter båda tolkningarna eftersom beskrivningen av livet i de båda världsdelarna och de två politiska system upptar lika många sidor i romanen. Fast, familjesvårigheterna i USA uppväger knappast den torftiga existensen i det gamla hemlandet, där det dagliga livet var präglat av matransonering, brist på centralvärme och kranvatten, två timmars tv-tittande per kväll och hemliga polisens trakasserier.
Domnica Radulescus bok kan läsas även som en deckare. Den har alla dess ingredienser: mystiska mordfall som man inte vet om de var bilolyckor eller mord, konspiratörer, underjordiska organisationer, dubbelagenter, hemliga möteslokaler o.s.v. Även Monas älskare verkar vara en av dessa personer med dubbel identitet. Det utgör just ett av skälen till att hon, efter 20 år utlandsvistelse, bestämmer sig för att återvända hem. Hon vill få klarhet över vem objektet för hennes ungdomskärlek i själva verket var.

Passar för vuxna

ISBN: 9789186729189

Tips av: Daniel Onaca från Gislaveds bibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek