Logotyp Boktips.net
Bokcirklar.se
Bokpuffen.se

Svart hav av Pär Fontander

Svart hav

Utgivningsår: 2008

Journalisten Peter Lindh är i behov av en förändring i sitt liv. I över 15 år har han jobbat oavbrutet och livet har flugit iväg allt för fort. När han passerat 35 års ålder tar han beslutet att dra ner på tempot. Han beslutar sig för att lämna Sverige och bosätta sig i den sydspanska byn Castillo på obestämd tid.

Han hinner knappt installera sig i sitt nya boende förrän han blir uppringd mitt i natten av vännen Manolo som säger att han måste bege sig ner till stranden. När han kommer ner till stranden möts han av ett totalt kaos. Ett stort antal människor - de flesta döda, resten kämpar för sina liv - har flutit i land. Peter och hans vänner upptäcker en människa som fortfarande är vid liv ute i havet. Han är, som de andra, döende men lyckas ändå väsa fram några stavelser i örat på Peter.

I ett polisförhör en kort tid efter incidenten blir Peter utfrågad om vad som hände den ödesdigra natten. Han uppger då att han hörde några ord från den döende mannen innan han dog, men att han just nu inte kan komma ihåg vad det var mannen sade. När Peter kommer hem finner han ett brev där han uppmanas att glömma att han hört något som helst från mannen, och om han inte gör det kommer det gå illa för honom. Texten är sammanfogad med urklippta bokstäver, och brevet har ingen stämpel. Till saken hör att det i princip bara är polisen som känner till Peters upplevelse...

Pär Fontander - mest känd som programledare och journalist från Sveriges radio - har här skrivit en intressant och spännande thriller som tar upp frågor om människo- och narkotikasmuggling. Man kan misstänka att vissa delar av boken är självbiografisk med tanke på att Fontander har bott i Spanien i ett år.

Detta är ingen typisk nyskriven svensk deckare - diskbänksrealismen lyser med sin frånvaro. Romanen gavs ut 2008 och i skrivande stund hittar jag ingen information om eller tecken på ytterligare publicerade alster från författaren. Det vore synd om detta är det enda vi får från Fontanders penna - jag vill definitivt läsa mer!

Passar för vuxna

ISBN: 9789173513210

Tips av: John Carlsson från Eskilstuna stadsbibliotek

Finns boken på ditt bibliotek:
 

Läs mer (och diskutera boken) på LibraryThing eller lägg in boken i ditt LibraryThing-bibliotek.

Fler tips av samma skribent Fler tips från samma bibliotek